ΚΙΝΗΤΙΚΟ

Ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων, σε κάθε θέμα που μας αφορά, ως σκεπτόμενους ανθρώπους και ενεργούς, ανεξάρτητους πολίτες. Οι απόψεις που παρατίθενται με τη μορφή άρθρων, ανακοινώσεων ή σκέψεων εκφράζουν καθαρά τον εκάστοτε γράφοντα και όχι αναγκαστικά τις απόψεις της κίνησής. Ας είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις απόψεις, τις κριτικές, τα ιστορικά γεγονότα, απ' όπου κι αν προέρχονται...Ακριβώς εκεί, ανάμεσα στις γραμμές, τις αντιφάσεις και τις αμφισβητήσεις, ακόμα και των δικών μας πιστεύω, θα βρίσκεται η αλήθεια...

Επιστροφή: ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ

 Άρθρο του σ. Ευάγγελου Ραφτόπουλου  
 
Μια όαση μέσα στον καύσωνα, ένα ενδιαφέρον σημαντικό στη καλοκαιρινή ραστώνη, μια πολυχρωμία στην ασπρόμαυρη ζωή μας είναι το εφετινό μουντιάλ σε μια χώρα που σπαράζεται από ανεργία, φτώχεια, διαφθορά, δυστυχία, μια χώρα που τα διεστραμένα μυαλά των αστέρων του κόσμου επέλεξαν για να κερδοσκοπήσουν ομού μετά των Βραζιλιάνων επιφανών της ληστείας, της κλοπής, της καταβύθισης της χώρας τους στις φαβέλες του σκότους και της καταστροφής.


Ούτε οι δίκαιες φωνές διαμαρτυρίας των εκατομμυρίων Βραζιλιάνων, ούτε τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν, ούτε η αυξανόμενη πορνεία των φτωχών θυμάτων της χώρας, ούτε η πληθώρα των παιδόφιλων που συρρέουν κατά χιλιάδες στη χώρα για να ικανοποιήσουν τα κτηνώδη ένστικτά τους έναντι δύο(2) δολλάρίων Αμερικής στάθηκαν εμπόδια για την ακύρωση της ανάθεσης διεξαγωγής των αγώνων  στην Βραζιλία και την επιλογή άλλης χώρας για τη διοργάνωση του μουντιάλ, ενός θεσμού εξήντα τεσσάρων (64) χρόνων .
Ένας θεσμός που από καθαρά ποδοσφαιρικός, ενωτικός της κουλτούρας των λαών σε όλο τον κόσμο, προιόντος του χρόνου, μεταβλήθηκε σε κερδοσκοπική λεηλασία χωρών και πολιτών, σε μια παρασκηνιακή συνωμοσία αδίστακτων εταιρειών, σε ένα ακραιφνή και αθέμιτο ανταγωνισμό 'απληστων επιχειρηματιών που στη σκηνή -το κολοσσαίο- θυσιάζουν ποδοσφαιριστές-ζώα στο βωμό του θεάματος και των κερκίδων του αλλαλάζοντος πλήθους.
Η εποχή προσφέρεται για εκμετάλλευση, οι ασχολίες των πλούσιων Ευρωπαίων και Αμερικανών είναι περιορισμένες, οι ευκαιρίες για πάσης λογής τουρισμό φαντάζουν ιδανικές, το δέλεαρ του θριάμβου της ομάδας παρουσιάζεται μεγάλο, η συντριβή του αντιπάλου μεγαλύτερο, η ττοπική αγορά προσφέρει ευκαιρίες, τα αξιοθέατα διαφημίζονται σαν μοναδικά, η επίσκεψη της Βραζιλίας μετατρέπεται σε όνειρο ζωής.
Οι επτακόσιοι τριάντα έξη (736) ποδοσφαιριστές των τριάντα δύο (32) χωρών, προερχόμενοι από ανταγωνιστικά και δύσκολα πρωταθλήματα, αναγκάζοντα να υφίστανται περισσή ταλαιπωρία και αγωνία, παίζοντας σε ακατάλληλες ώρες, κάτω από αφόρητο καύσωνα και υψηλή υγρασία για να ικανοποιήσουν τηλεοπτικούς ιδιοκτήτες, πάμπλουτους επιχειρηματίες, φανατικούς φιλάθλους.
Η νίκη σημαίνει πολιτική εκμετάλλευση, δηλώσεις υπερήφανων ηγετών, καλή οργάνωση του αθλητισμού κατ΄αυτούς , γερές βάσεις που θέτουν για την νεολαία, δαπάνες για την ανάπτυξη των αθλημάτων, καλή προετοιμασία, αποθέωση των νικητών στο μεγαλύτερο στάδιο της χώρας, δάφνες στους αθλητές, μεγαλεία, κέρδη στους επιτήδειους, ανανέωση της θητείας των κυβερνώντων και φτώχεια, ανεργία, πείνα στους λαούς.

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι δημόσιοι ψεύτες


Άρθρο του Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*

Από τη στιγμή της εκδήλωσης της κρίσης αυτό που παρακολουθούµε είναι ένα τσουνάμι προπαγάνδας με στόχο το πλήρες αναποδογύρισµα της λογικής και της πραγµατικότητας.


Αυτό που αναμφισβήτητα κατέρρευσε το 2009 στην Ελλάδα και στον κόσμο, είναι η ιδιωτική οικονοµία των τραπεζών, των πολυεθνικών, των κεφαλαιοκρατών. Μαζί της κατέρρευσε η «δηµόσια» οικονοµία του καπιταλιστικού κράτους, δηλαδή του κράτους των «ιδιωτών», των καπιταλιστών και των µονοπωλίων.
Αυτοί που δηµιούργησαν τα χρέη είναι οι ιδιώτες. Αλλά οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, την ώρα που στύβουν το δηµόσιο ταµείο για να τους διασώσουν, εκδίδουν καθηµερινά κι από ένα φιρµάνι κατεδάφισης του «δηµόσιου τοµέα της οικονοµίας». Πρόκειται για φιρµάνια που στην ουσία συνιστούν «πολεµικά ανακοινωθέντα» προς τους εργαζοµένους.
Στο πλαίσιο αυτού του «πολέμου» δεν λείπουν, φυσικά, οι «ψυχολογικές επιχειρήσεις». Οι μέθοδοι του κοινωνικού αυτοματισμού. Της σαλαμοποίησης της κοινωνίας. Της απομόνωσης κοινωνικών στρωμάτων ώστε οι «σωτήρες» να τσακίσουν το ένα μετά το άλλο, και στο τέλος όλα μαζί.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι επιλέχτηκαν εξ αρχής ως «αδύναμος κρίκος» αυτής της επιχείρησης. Οι κυβερνώντες θέλοντας να προωθήσουν την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» ανάµεσα σε ιδιωτικούς και δηµόσιους υπαλλήλους, απευθύνονταν και απευθύνονται σε ένα λαό των 10 εκατοµµυρίων, ισχυριζόµενοι ότι «όλοι µαζί τα φάγαµε». Και για να «αποδείξουν» τον ισχυρισµό τους τι κάνουν; Ενοχοποιούν τους 500.000 από αυτά τα 10 εκατοµµύρια ότι είναι «υπεράριθµοι» δηµόσιοι υπάλληλοι.
Ξεχνούν, βέβαια, μια «λεπτομέρεια»: Οι υπάλληλοι αυτοί διορίστηκαν στο ∆ηµόσιο από τους κρατούντες. Αλλά οι κρατούντες, εκείνοι που «τους διόρισαν» επιχειρώντας να χτίσουν πάνω στο δικαίωµα για δουλειά την πολιτική «πελατεία» τους, οι ίδιοι που παλιότερα αναφωνούσαν προς τους κοµµατικούς τους στρατούς του ∆ηµοσίου «εσείς είστε το κράτος», έρχονται τώρα και ζητούν τα ρέστα!
Στο πλαίσιο αυτού του ρεσιτάλ ανηθικότητας, τα µυθεύµατα περισσεύουν. Ας τα πάρουμε με τη σειρά:
1) Λένε ότι το πογκρόμ που έχουν εξαπολύσει με τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες γίνεται για τη διάσωση του δημόσιου ταμείου. Λένε ψέματα. To «όφελος» από τις απολύσεις και την διαθεσιμότητα στο Δημόσιο θα είναι της τάξης των… 100 εκατομμυρίων ευρώ. Και μάλιστα σε βάθος 6ετίας (2013 – 2018). Δεν το λέμε εμείς. Το λέει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ.Σταικούρας με το έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή για τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου. Περί αυτού του οικονομικού «οφέλους» πρόκειται…
2) Μια από πλέον χυδαίες παραστάσεις της προπαγάνδας των κυβερνητικών θιάσων της αθλιότητας, ενταγµένη κι αυτή στο «όλοι µαζί τα φάγαµε», ήταν η θεωρία των «εκατομμυρίων» εργαζομένων στον δημόσιο τομέα που με κάθε ευκαιρία επανέρχεται. Ποιος δεν θυμάται την περίφηµη «απογραφή», µέσω της οποίας η κυβέρνηση θα «ξετρύπωνε» αυτά τα δήθεν «εκατοµµύρια» των δημοσίων υπαλλήλων, αυτές τις «ορδές εκατομμυρίων κοπριτών» που… ευθύνονται για το δημόσιο χρέος. Κάποια στιγμή, βέβαια, ο καθεστωτικός γκεμπαιλισμός των κυβερνώντων, που προσποιούνταν ότι δε γνώριζαν εκ των προτέρων και µέσα από τους λογαριασµούς του προϋπολογισµού τον αριθµό των δηµοσίων υπαλλήλων, αποκαλύφθηκε. Τελικά, η ίδια η δική τους «απογραφή» έδειξε ότι τα «εκατοµµύρια» περιορίζονταν σε 636.188 τακτικούς δημόσιους υπάλληλους, 49.546 έκτακτους και 20.242 εργαζόμενους με άλλες μορφές εργασίας (ανακοινώσεις Δ.Ρέππα, 10/4/ 2012). Αυτά είναι τα… εκατομμύρια των υπαλλήλων. Από τους οποίους, μάλιστα, οι 202.000 και οι άλλοι 93.000 υπηρετούν αντίστοιχα στην εκπαίδευση και στα νοσοκομεία. Τοµείς µε τεράστια κενά σε ανθρώπινο δυναµικό. Ήταν η «απογραφή» τους, επίσης, που απέδειξε ότι οι κυβερνώντες, οι ίδιοι που κατηγορούν τον ελληνικό λαό ότι «όλοι µαζί τα φάγαµε», φρόντισαν το κράτος που κατασκεύασαν να είναι τόσο «βαθύ», ώστε να περιλαµβάνει 84.000 στρατιωτικούς, 65.000 στα σώµατα ασφαλείας και 11.000 κληρικούς…
3) Και τι δεν ακούστηκε αυτά τα χρόνια για το υπέρογκο και «διαρκώς αυξανόμενο» κονδύλι για την μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Το θέμα µετατράπηκε σε καθηµερινό ανάγνωσµα και ακρόαµα. Βλέπετε, όσοι µπουκώνουν µε δηµόσιο χρήµα βιοµηχάνους, τραπεζίτες, εφοπλιστές και εργολάβους κάπου αλλού έπρεπε να αποδώσουν την ευθύνη για το δηµόσιο χρέος. Ετσι, λοιπόν τι έκαναν; Αφού τσουβάλιαζαν τους μισθούς των δικών τους «γκόλντεν μπόις» με τους μισθούς των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις, μετά βυσσοδομούσαν εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων παρουσιάζοντάς τους συλλήβδην σαν… «ρετιρέ». Ποια είναι η αλήθεια: Το 1990 οι µισθοί και οι συντάξεις που πλήρωνε το ∆ηµόσιο αποτελούσαν το 14,1% του ΑΕΠ. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ µετά το 1994 «κατέβασαν» το ποσοστό αυτό στο 11% και η κυβέρνηση Καραµανλή το σταθεροποίησε στο 9% του ΑΕΠ. Άρα, στους εργαζοµένους στο ∆ηµόσιο και στους συνταξιούχους του ∆ηµοσίου αναλογούσε ήδη από την έναρξη της κρίσης όλο και µικρότερο ποσοστό του ΑΕΠ. Και µάλιστα πολύ µικρότερο από αυτό που φαίνεται µε την πρώτη µατιά, αφού: Το 1994 το σχετικό κονδύλι µοιράστηκε σε 595.742 εργαζοµένους και συνταξιούχους, ενώ η µοιρασιά του 2008 αφορούσε 896.415 άτοµα. Αυτοί είναι οι «προνοµιούχοι» Έλληνες δηµόσιοι υπάλληλοι (Πηγή: Προυπολογισμοί και «Ριζοσπάστης» 22/11/2009). Επιπλέον: Η δαπάνη µισθοδοσίας των δηµοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα ύψους 9% του ΑΕΠ (σσ: των υπαλλήλων που σε ποσοστό 80% είχαν – προ Μνημονίων - καθαρές αποδοχές από 880 έως 1500 ευρώ και που το 50% των οποίων διαθέτουν πτυχίο πανεπιστηµιακής εκπαίδευσης ή ανώτερο τίτλο σπουδών), ήδη από το 2009 ήταν µικρότερη ως ποσοστό του ΑΕΠ από εκείνη των δηµοσίων υπαλλήλων της Δανίας µε 16,9%, της Γαλλίας µε 12,8%, της Φινλανδίας µε 13%, της Σουηδίας µε 15,1% («Αντίχτυπος» 17/12/2010).
4) Ένα «δηµοφιλές» προπαγανδιστικό παραµύθι είναι εκείνο περί του «υπερμεγέθους» ποσοστού των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Εδώ το παραμύθι συναγωνίζεται εκείνο με την «Κοκκινοσκουφίτσα». Η έρευνα στα πλαίσια της «Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» που πραγµατοποιήθηκε από τους ερευνητές του αυστριακού Ινστιτούτου Οικονοµικών Ερευνών και των Πανεπιστηµίων του Στρασβούργου και του Μαγδεµβούργου («The size and performance of public sector activities in Europe»), αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των δηµοσίων υπαλλήλων επί του συνόλου των εργαζοµένων είναι 11,4%. Αυτό το ποσοστό είναι ένα από τα 4 χαµηλότερα σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει, αναλογικά µε το σύνολο των εργαζοµένων, το 1/3 των δηµοσίων υπαλλήλων σε σύγκριση µε τη Σουηδία και τη ∆ανία και περίπου το 1/2 σε σύγκριση µε τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, αυτά τα ποσοστά παραµένουν σταθερά εδώ και τριάντα χρόνια.
5) Εξίσου «δηµοφιλές» προπαγανδιστικό παραµύθι είναι και το άλλο, για τις «υπέρµετρες» δηµόσιες δαπάνες. Αλλά από όλα τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει ότι το σύνολο των δαπανών του ελληνικού κρατικού τοµέα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι ένα από τα χαµηλότερα σε όλη την Ευρώπη. Όσο για το «γενναιόδωρο» κράτος πρόνοιας που τάχα απολαµβάνουν οι Έλληνες, αρκεί να σηµειωθεί ότι κατά µέσο όρο την περίοδο 1998-2007 η Ελλάδα διέθετε µόνο 3.530 ευρώ κατά κεφαλήν για προγράµµατα κοινωνικής προστασίας, ενώ ο µέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 6.251,78 ευρώ. Τέλος και σχετικά µε τους «κοπρίτες» δηµοσίους υπαλλήλους, το ίδιο το ∆ΝΤ οµολογεί: Στις µεγάλες οικονοµίες ανά τον κόσµο (και όχι µόνο στην Ελλάδα) η αύξηση των ελλειμμάτων οφείλεται κατά 50% στην πάσης φύσεως φοροδιαφυγή των µεγαλοσχηµόνων και στην αποπληρωµή τόκων για προηγούµενα δάνεια των κυβερνήσεων που καταλήγουν πάλι στα ταµεία των µεγαλοσχηµόνων. Αντίθετα, η αύξηση των δηµοσίων δαπανών επιβαρύνει τα ελλείμματα κατά λιγότερο από 10% («Ιός – Ελευθεροτυπία», 27/11/2010 και Κώστας Νικολάου, Enet.gr)
Συμπέρασμα:
Η παγκόσμια οικονοµική κρίση δεν εκδηλώθηκε παρά ως κατάρρευση της περίφημης «ιδιωτικής», της καπιταλιστικής δηλαδή, οικονομίας. Τους ιδιώτες των μονοπωλίων, των πολυεθνικών και των τραπεζών ήταν που ήρθαν να διασώσουν τα κράτη, «κοινωνικοποιώντας» τα βάρη από τις ζηµιές των τραπεζιτών.
Το γεγονός αυτό δείχνει από µόνο του πόσο σαθρές είναι οι «αναλύσεις» περί ευθύνης του σπάταλου και αντιπαραγωγικού δηµόσιου χαρακτήρα της οικονομίας έναντι του «υγιούς» ιδιωτικού τοµέα.
Τα παραπάνω φυσικά και δεν αναιρούν ότι πράγματι στην Ελλάδα, ο λεγόμενος «δημόσιος τομέας» και σπάταλος είναι, και αντιπαραγωγικός και αντικοινωνικός. Όμως, οι υπόλογοι για τη λειτουργία του δηµόσιου τοµέα όπως αυτοί τον κατασκεύασαν έτσι ώστε να υπηρετεί τα συµφέροντα του κεφαλαίου, οι αρχιτέκτονες της ρουσφετοκρατίας και της αναξιοπρεπούς γλίτσας µε την οποία οικοδοµούσαν τους κοµµατικούς στρατούς τους, έχουν το επιπλέον θράσος να υποδεικνύουν ως υπεύθυνους για το δικό τους δηµιούργηµα τους εργαζοµένους. Τους οποίους µάλιστα έφτασαν να αποκαλούν µέχρι και «κοπρίτες» (Θόδωρος Πάγκαλος, «Βήµα» 1/1/2011).
Και είναι προφανές γιατί το κάνουν:
Πρώτον, γιατί με πρόσχηµα την «κριτική» ενάντια στο καπιταλιστικό «δηµόσιο», εκείνη που ελεεινολογείται, που επιχειρείται να λοιδορηθεί ως υπόλογη και ως υπεύθυνη (!) για την κρίση είναι η έννοια του πραγµατικά δηµόσιου, του πραγµατικά συλλογικού και του πραγµατικά κοινωνικού.
Δεύτερον, διότι χτυπώντας τους δημόσιους υπαλλήλους στο όνομα της… «έγνοιας» τους για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, και τους δημόσιους έχουν φτωχοποιήσει και τους ιδιωτικούς τους έχουν στείλει κατά 1,5 εκατομμύριο στην ανεργία, κατά 1 εκατομμύριο στην απληρωσιά και όλους μαζί στον εργασιακό μεσαίωνα.
*Δημοσιεύθηκε στο "enikos.gr" την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Τι πραγματικά συμβαίνει στην Θράκη - Τα αδιέξοδα και οι κίνδυνοι από την απουσία εθνικής πολιτικής στην περιοχή

Οι Ελληνες πολιτικοί διαχρονικά και διακομματικά εθελοτυφλούν και αδιαφορούν ενώ γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει. Συμπεριφέρονται ωσαν να είναι πεπεισμένοι οτι μεσοπρόθεσμα η Θράκη θα αφαιρεθεί από τον εθνικό κορμό και επομένως δεν εχει νόημα η όποια προσπάθεια.



Αν η κατάσταση στο Ιράκ οδηγήσει σε τριχοτόμηση της χώρας και πλήρη ανεξαρτοποίηση του Ιρακινού Κουρδιστάν, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό να ενωθεί με το Συριακό Κουρδιστάν και να τεθεί θέμα ενσωμάτωσης και του Τουρκικού Κουρδιστάν σε μεταγενέστερο στάδιο.
Πώς τότε η Τουρκία θα αντισταθμίσει την σοβαρή απώλεια σημαντικού τμήματος της επικράτειάς της; Προφανώς διεκδικώντας την Δυτική Θράκη και ενδεχομένως το Καστελόριζο (γεωοικονομικής σημασίας, λόγω ΑΟΖ), αλλά και μερικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αν ποτέ ξεκινήσει το domino των περιφερειακών εδαφικών ανακατατάξεων, η συνθηκη της Λωζάνης (που θα κλείσει σε 8 χρόνια, "ζωή" 100 ετών) de facto στην αρχή και  de jure στη συνέχεια θα καταργηθεί με οτι αυτό συνεπάγεται για την εδαφική μας ακεραιότητα.

Οι προσεκτικοί αναγνώστες Τουρκικών εφημερίδων θα έχουν διαβάσει για το σχέδιο EGEMON (μοιάζει με το ΗΓΕΜΩΝ) που προβλέπει ταυτόγχρονη προσβολή και κατάληψη 1-2 νήσων (ως αντιπερισπασμό αλλά και bargaining chip σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα) και συγχρόνως υπερκερατικό ελιγμό στο τριεθνές ορόσημο (Ελλάδα-Βουλγαρία-Τουρκία), διείσδυση στην βουλγαρία (η περιοχή κυριαρχείται και εκεί με ισχυρή Τουρκογενή Βουλγαρική μειονότητα) και από εκεί προσβολή από τον Βορρά της Ελληνικής μεθορίου που σε ένα σημείο κοντά στη λίμνη της Βιστωνίδας απέχει μόνο 15 χλμ απο τη θάλασσα.
Οι άνθρωποι δεν κρύβουν τις προθέσεις τους βασιζόμενοι στον ψοφοδεισμό μας (των πολιτικών μας για την ακρίβεια) και στην οικτρή οικονομική μας κατάσταση που αντανακλά στο αξιόμαχο του στρατεύματος.

Τι πραγματικά συμβαίνει στην Θράκη
Τα αδιέξοδα και οι κίνδυνοι από την απουσία εθνικής πολιτικής στην περιοχή
Βασίλης Μαγκλάρας
05/06/2014

Περίληψη: 
Η μειονότητα της Θράκης δεν είναι ενιαία, όπως πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν. Το γεγονός αυτό, η σημασία του οποίου αγνοείται ακόμη και από την επίσημη ελληνική πολιτεία, μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική ενσωμάτωση αρκετών από τους ανθρώπους της μειονότητας και να ακυρώσει τα όποια σχέδια της Άγκυρας για την περιοχή. Αρκεί να αναληφθούν απλές και συγκεκριμένες δράσεις.

(Ο Βασίλης Μαγκλάρας διδάσκει Πολιτική και Κοινωνική Θεωρία στο ΕΑΠ.)

Οι μικρές κοινωνίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά συγχωνεύονται στην κυρίαρχη κουλτούρα και οι περιπέτειες ή οι δυσκολίες της συγχώνευσης γίνονται για τη νέα γενιά μια ιστορία των παππούδων, εφόσον βέβαια η κυρίαρχη κουλτούρα το επιθυμεί και πράξει τα αυτονόητα για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού.

Η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων υπήρξε ανέκαθεν, με κορύφωση τον 19ο αιώνα ένας τέτοιος χώρος υψηλών παθών, λόγω και της εθνοτικής ανομοιογένειας ορισμένων εκ των νέων κρατών που προέκυψαν από αλλεπάλληλες συγκρούσεις και πολέμους την ίδια περίοδο. Αυτό το πρόβλημα ευτυχώς δεν αφορούσε την Ελλάδα, παρότι συμμετείχε σε όλους τους πολέμους. Τα σύνορα άλλαξαν αρκετές φορές λόγω αυτών των συγκρούσεων και, μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο που τα ίδια εθνικιστικά πάθη οδήγησαν την ανθρωπότητα στο χείλος της καταστροφής, υπήρξε, με ελάχιστες εξαιρέσεις, μια άτυπη Ευρωπαϊκή σιγή των όπλων. Αυτή η περίοδος όμως, όπως δείχνουν και τα γεγονότα στην Ουκρανία φαίνεται να πέρασε οριστικά. Λόγω, μεταξύ άλλων, και της εξόφθαλμης αδυναμίας της ΕΕ να παίξει τον καθοριστικό της γεωστρατηγικό ρόλο, αλλά και της κατάρρευσης της ιδιότυπης ισορροπίας μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων που είχε δημιουργηθεί με τον Ψυχρό Πόλεμο.
Η χώρα μας, όπως πάντα, φαίνεται να είναι απροετοίμαστη σ’ αυτό που έρχεται. Όπως έκανε και πριν την οικονομική κρίση έχει σταυρώσει τα χέρια και περιμένει από την «μάνα» Ευρώπη να εγγυηθεί την ευημερία και την εθνική της ακεραιότητα. Η πρώτη ψευδαίσθηση, αυτή της ευημερίας, χάθηκε. Οι Έλληνες διαπίστωσαν μέσα στην κρίση ότι οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί, μεταξύ άλλων Ευρωπαίων, έχουν διαφορετικά συμφέροντα με τα δικά μας και η ομπρέλα της ΕΕ δεν είναι αρκετή γι’ αυτούς ώστε να δημιουργηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα συμφερόντων. Οι Έλληνες πράγματι έπεσαν από την αιώρα της ευημερίας. Γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να μην πέσουμε και από την αιώρα της εθνικής κυριαρχίας. Η αντίδραση των Ευρωπαίων στην κρίση της Ουκρανίας έδειξε μάλλον τι θα συμβεί σε περίπτωση μιας εθνικής περιπέτειας της χώρας μας. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αναλάβει δράση: Θα στείλει στη χώρα μας πενήντα εκατομμύρια ευρώ, τις ευχές του και μια σκληρή δήλωση, και θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει την ομαλή συνέχιση του εμπορίου με την Τουρκία. Μπορεί και να μην γίνει έτσι, και η παραπάνω σκέψη να αποτελεί μια υπερβολική ή και φοβική αντίδραση απέναντι σε κάτι ανύπαρκτο. Ποιος θέλει, όμως, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ένα τέτοιο σενάριο απροετοίμαστος;

Η χώρα, λοιπόν, οφείλει να είναι έτοιμη σε όλα τα επίπεδα. Και ετοιμότητα δεν σημαίνει μόνο αποτρεπτική ικανότητα. Σημαίνει πολύ περισσότερα, ώστε να μην χρειαστεί ποτέ να αποδείξει την αποτρεπτική της ικανότητα. Άλλωστε, το σενάριο των όπλων είναι σε κάθε περίπτωση το χειρότερο δυνατό. Έχει δυστυχία, αίμα και αβεβαιότητα όσον αφορά το αποτέλεσμα. Στόχος πρέπει να είναι πάντα η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία.
Τι κάνουμε όμως για αυτά ως χώρα; Ποια είναι η εθνική μας πολιτική; Απ’ ό,τι φαίνεται στον τομέα αυτόν δεν είμαστε καθόλου αποτελεσματικοί. Την ίδια στιγμή, η «φίλη» και «σύμμαχός» μας στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία, ανοίγει προξενεία, εξαγοράζει συνειδήσεις και ετοιμάζει την επόμενη μέρα χτίζοντας τα δικά της εθνικά συμφέροντα πάνω –και- στην δική μας ανικανότητα. Οι γκρεμισμένες γέφυρες και οι μπάρες που δυστυχώς ήταν η πολιτική μας για πολλές δεκαετίες ευτυχώς ξαναχτίστηκαν και ξανασηκώθηκαν. Δημιούργησαν, όμως, το σύνδρομο του κρατούμενου στους μειονοτικούς Έλληνες πολίτες στην Θράκη που υπέστησαν αυτές τις πολιτικές. Πολλοί από αυτούς θα ήθελαν για τον εαυτό τους κάτι άλλο. Η Ελλάδα δεν τους χειρίστηκε με σωφροσύνη. Τους ονόμασε Έλληνες πολίτες αλλά δεν τους ενσωμάτωσε πραγματικά. Σε όλο τον κόσμο, οι διαφορετικές παραδόσεις και ως εκ τούτου οι άνθρωποι που συμμετέχουν σ’ αυτές τείνουν να συγχωνεύονται προς την κυρίαρχη κουλτούρα και σταδιακά η δεύτερη και τρίτη γενιά τείνει να ξεχνάει τις αρχικές καταβολές και συμπεριφορές της.
Εμείς βοηθήσαμε ειρηνικά προς αυτό; Βοηθήσαμε αυτούς τους ανθρώπους «να γίνουν ένα» με τον τόπο στον οποίο ζουν; Μάλλον όχι. Απ’ ό,τι φαίνεται κάνουμε τα πάντα για να συμβεί το αντίθετο. Αποδεχόμαστε σκοταδιστικές θρησκευτικές πρακτικές, όπως την σαρία, που ούτε οι ίδιοι οι Τούρκοι δεν τις αποδέχονται στην χώρα τους. Μαθαίνουμε σε όλους ανεξαιρέτως -και τους Πομάκους και τους Ρομά- την τουρκική γλώσσα και δεν κάνουμε τίποτα εν γένει ώστε να υπάρξει κοινωνική κινητικότητα και οι νέες γενιές της περιοχής να φύγουν από την κλειστή τους κοινωνία προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Όπως, π.χ. τα υπόλοιπα ελληνόπουλα άφησαν την περιφέρεια (επαρχία) και συγχωνεύθηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αντ’ αυτού προσπαθούμε να επιβάλλουμε σε τρεις διαφορετικές κοινότητες μια ενιαία συνείδηση, που εκτός του πραγματικού γεγονότος ότι αυτή η συνείδηση δεν είναι καθόλου αληθινή για το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της κοινότητας, δεν εξυπηρετεί και σε τίποτα τα εθνικά μας συμφέροντα. Και εθνικό συμφέρον είναι το συμφέρον όλων των Ελλήνων πολιτών για ασφάλεια και ευημερία, για ειρήνη και πρόοδο.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

Τι συμβαίνει, όμως, πραγματικά στην Θράκη; Στην περιοχή εκτός των Ελλήνων χριστιανών που είναι σχεδόν διπλάσιοι σε αριθμό, γύρω στις 220.000 σε σύνολο 330.000, έχουμε κάπου μεταξύ 100.000 με 110.000 μειονοτικούς, δηλαδή Έλληνες πολίτες Μουσουλμάνους. Αυτή η γενική ομάδα ανθρώπων χωρίζεται σε τρείς διαφορετικές υπο-ομάδες - εάν εξαιρέσουμε έναν μικρό αριθμό Αλεβιτών (περίπου 3.000 άτομα).
Στην πρώτη υπο-ομάδα ανήκουν οι Πομάκοι Έλληνες πολίτες που κατοικούν ως επί το πλείστον σε ορεινές περιοχές και το φυσικό τους παρουσιαστικό διαφέρει από αυτό των άλλων δύο υπο-ομάδων. Η γλώσσα τους είναι σλαβογενής και ο αριθμός τους είναι κατά τι μικρότερος από εκείνον των τουρκογενών, γύρω στις 40.000 άτομα. Μάλιστα, στην κοινότητα των Πομάκων υπάρχουν εφτά διαφορετικές διάλεκτοι. Οι Πομάκοι είναι σλαβογενές φύλο, αρχικά Χριστιανικό, το οποίο εξισλάμισαν οι Οθωμανοί και το φυσικό τους παρουσιαστικό προσιδιάζει περισσότερο σ’ αυτό των βορείων Ευρωπαίων (ξανθοί, γαλανά μάτια, κ.λπ.).
Η δεύτερη υπο-ομάδα είναι αυτή των Ρομά Ελλήνων πολιτών. Κατοικούν στα πεδινά και είναι περίπου 15.000 άτομα. Οι Ρομά της Ξάνθης (γιατί στην Κομοτηνή έχει και Χριστιανούς) είναι κατ’ όνομα Μουσουλμάνοι, αλλά στην πράξη παγανιστές.
Και, τέλος, υπάρχει η υπο-ομάδα των αυτο-αποκαλούμενων τουρκογενών Ελλήνων πολιτών που αριθμούν γύρω στις 45.000 άτομα, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του πληθυσμού έφυγε τις δεκαετίες τού 1960 και 1970. Οι Τουρκογενείς είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι (εκτός από τους Αλεβίτες, οι οποίοι ανήκουν σε μια Σιιτική αίρεση και δεν έχουν πολλά κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά μ’ αυτά των Σουνιτών).
Παρά τις τεράστιες διαφορές μεταξύ αυτών των υπο-ομάδων, το επίσημο ελληνικό κράτος και οι πολιτικοί μας τους αποκαλούν συνήθως ως «τουρκική μειονότητα» και, μάλιστα, λαμβάνουν ως δεδομένο ότι όλοι επιθυμούν και πρέπει να μάθουν την τουρκική γλώσσα. Δηλαδή, φαίνεται ως εάν η εθνική μας πολιτική να είναι ο …εκτουρκισμός συνολικά αυτής της ομάδας, είτε αυτή το θέλει είτε όχι. Τούτο, εκτός από παραβίαση της εθνικής κοινής λογικής, αποτελεί και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τουλάχιστον των δυο εκ των τριών ομάδων, που όχι μόνο αυτοπροσδιορίζονται ως διαφορετικές αλλά είναι διαφορετικές.
Θα αναρωτηθεί κανείς επίσης ότι, αφού το μεγαλύτερο κομμάτι της μειονότητας δεν είναι τουρκογενές, γιατί τα πολιτικά κόμματα επιλέγουν υποψηφίους από το μικρότερο κομμάτι της μειονότητας; Σ’ αυτόν τον τομέα φαίνεται πως υπάρχει ανάγκη να υπάρξει μια απο-ιδεολογικοποιημένη συμφωνία μεταξύ όλων των κομμάτων, ώστε να μην γίνεται η μειονότητα της μειονότητας πεδίο ψηφοθηρικού ανταγωνισμού, που δεν βοηθάει την χώρα και ενισχύει τον ρόλο τού τουρκικού προξενείου να παίζει πολιτικά παιχνίδια εις βάρος μας.

ΑΠΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Ας δούμε, όμως, επί του πρακτέου μερικές πολιτικές που θα μπορούσαμε να ασκήσουμε, προκειμένου να λύσουμε -πάντα ειρηνικά και προς όφελος όλων- αυτό το εθνικό πρόβλημα:
- Αναγνώριση της πολυσυλλεκτικότητας της μειονότητας και δημιουργία εξατομικευμένων πολιτικών στην εκπαίδευση. Οι Πομάκοι και οι Ρομά δεν χρειάζεται να μαθαίνουν την τουρκική γλώσσα εφόσον δεν το επιθυμούν και στους αυτοπροσδιοριζόμενους ως τουρκογενείς Έλληνες πολίτες να δίνεται η δυνατότητα να φοιτούν σε ελληνικά σχολεία, πάντα εφόσον το επιθυμούν. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί ότι, το ένα τρίτο περίπου των πολιτών της Θράκης δεν μιλούν καλά ελληνικά και οι περισσότεροι εξ αυτών είναι αναλφάβητοι, δηλαδή δεν μπορούν παρά να παραμείνουν εντός των «τειχών» της μικρής τους κοινότητας ως γεωργοί και εργάτες, παρότι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Αυτό καταδεικνύει την ένδεια και την αστοχία των ελληνικών πολιτικών όσον αφορά το ζήτημα της εκπαίδευσης αυτών των Ελλήνων πολιτών, με την απουσία ελληνικών δημόσιων σχολείων και με την εκπαίδευση των νέων της μειονότητας να γίνεται σχεδόν αποκλειστικά στην τουρκική γλώσσα. Αντιστοίχως, όσον αφορά τους Πομάκους και τους Ρομά, απουσιάζει μια συνολική εκπαιδευτική πολιτική που να τους διαχωρίζει από τον τουρκογενή πληθυσμό και να τους δίνει την δυνατότητα να μαθαίνουν την γλώσσα τους, παρότι δεν υπάρχει σε πλήρως αναπτυγμένη μορφή -ειδικά για τους Ρομά-, αντί να μαθαίνουν με το ζόρι την τουρκική γλώσσα. Και βέβαια να τους δίνεται η δυνατότητα να μαθαίνουν και την ελληνική γλώσσα ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν ισοτίμως στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.
- Δημιουργία νέων δημόσιων ολοήμερων σχολείων σε όλες τις ευαίσθητες περιοχές με υψηλό επίπεδο δραστηριοτήτων, μόρφωσης και σίτισης των παιδιών. Αν το ελληνικό κράτος αδυνατεί να αναλάβει αυτόν τον απλό ρόλο, ας επιδοτήσει ιδιώτες σχολάρχες να ανοίξουν υψηλού επιπέδου ιδιωτικά ολοήμερα σχολεία με σίτιση. Όλοι οι Ρομά, Πομάκοι και τουρκογενείς να μπορούν να φοιτούν σε αυτά τα μοντέρνα ευρωπαϊκά σχολεία και να έχουν έτσι δυνατότητα επιλογής, αντί να πηγαίνουν στα μειονοτικά σχολεία που διαιωνίζουν την περιθωριοποίησή τους. Φαίνεται απίστευτο πως το ελληνικό κράτος απουσιάζει από αυτόν τον ευαίσθητο χώρο και απωθεί κάθε ιδέα ενσωμάτωσης αυτών των πληθυσμών στην κυρίαρχη ελληνική κουλτούρα και γλώσσα. Για παράδειγμα, η περιοχή Δροσερό έχει περίπου 2.000 παιδιά και μια σχολική υποδομή που δεν μπορεί να φιλοξενήσει ούτε το ένα πέμπτο αυτών των παιδιών, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται ο αναλφαβητισμός και η περιθωριοποίηση του τοπικού μειονοτικού πληθυσμού.
- Εξασφάλιση ελεύθερης εισόδου όλων των παιδιών της μειονότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια της Αθήνας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, και επιδότηση των σπουδών τους ώστε να μπορούν να μένουν σ’ αυτές τις πόλεις μακριά από το σπίτι τους. Εξασφάλιση, σε όλους ανεξαιρέτως, υποτροφίας για σπουδές στην αλλοδαπή και δημιουργία, σε συνεργασία με τον απόδημο ελληνισμό, κέντρου ανεύρεσης εργασίας στο εξωτερικό για τους Έλληνες πολίτες της μειονότητας, εφόσον το επιθυμούν να συνεχίσουν τη ζωή τους εκτός της χώρας.
- Σε όσους δεν σπουδάσουν, εξασφάλιση θέσεων εργασίας στο δημόσιο, ειδικά στους Δήμους και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, σε περιοχές εκτός του νομού καταγωγής τους.
- Για τους απόφοιτους πανεπιστημίων της μειονότητας που θα οδηγηθούν σε ένα ελεύθερο επάγγελμα, κάλυψη των πρώτων εξόδων για την επιχείρησή τους (ιατρείο, οδοντιατρείο, δικηγορικό γραφείο, κ.λπ.) σε μεγάλα αστικά κέντρα και επιπλέον εξασφάλιση ορισμένων συμβάσεων με το δημόσιο κατά την διάρκεια της πρώτης δύσκολης επαγγελματικής τους περιόδου.
- Εξασφάλιση συντάξεων για όλους τους μειονοτικούς, ώστε να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος της οικονομικής τους εξάρτησης από το τουρκικό προξενείο και να υπάρξει η αναγκαία γι’ αυτούς κοινωνική κινητικότητα εκτός των ορίων της μικρής τους κοινότητας.
- Ισχυρά οικονομικά κίνητρα για μετεγκατάσταση χωριών σε άλλες περιοχές τού Νομού ή της χώρας, ειδικά για τα ορεινά και απομονωμένα χωριά, με δωρεάν γη, πρόγραμμα οικοδόμησης νέων κατοικιών, αύξηση των προνομιών και των συντάξεων όσων επιλέξουν αυτόν τον δρόμο.
- Ισχυρά κίνητρα σε άλλους Έλληνες πολίτες που θέλουν να εγκατασταθούν στην περιοχή. Όσοι θα επιλέξουν να μετεγκατασταθούν θα έχουν εξασφαλισμένη θέση σε δημόσια υπηρεσία χωρίς το δικαίωμα απόσπασης ή μετάθεσης πουθενά και για κανέναν λόγο, διπλασιασμό των δικαιωμάτων μητρότητας, αυξημένα οικογενειακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Επιπλέον, παροχή δωρεάν στέγης από πρόγραμμα οικοδόμησης νέων κατοικιών.
- Σταδιακή απαγόρευση της σαρία και κάθε εξωδικαιϊκού και σκοταδιστικού θρησκευτικού κανόνα εξουσίας, που αντιβαίνει στο ελληνικό Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό δικαιϊκό κεκτημένο.
- Δημιουργία υπηρεσίας οικογενειακής πρόνοιας και προγραμματισμού, ώστε ένας κοινωνικός λειτουργός να μπει σε κάθε σπίτι και να κοινωνικοποιήσει τα μέλη της οικογένειας στους μοντέρνους οικογενειακούς κανόνες συμβίωσης, αλλά και να μπορεί να δώσει πραγματική διέξοδο στις κακοποιημένες γυναίκες.
- Έλεγχο των παράνομων χρηματοδοτήσεων από το προξενείο και εν τέλει εφόσον επιτευχθεί σε βάθος χρόνου η ενσωμάτωση των μειονοτικών Ελλήνων πολιτών της Θράκης, κλείσιμο ή μεταφορά του. Άλλωστε η Τουρκία μάς «χρωστάει» ένα προξενείο, την στιγμή που η χώρα μας έχει τρία προξενεία στην Τουρκία και η Τουρκία τέσσερα στην Ελλάδα (Ψυχικό, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή). Η χώρα μας μπορεί νομιμότατα να κλείσει ένα εκ των τεσσάρων προξενείων και να συνδέσει το κλείσιμό του με μια αφορμή που σίγουρα θα μας δώσει η Τουρκία στο μέλλον.
- Συγκρότηση νέου αναπτυξιακού νόμου για την περιοχή με την υποχρέωση οι νέες επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν να έχουν μέρος τού προσωπικού τους από την μειονότητα. Πρέπει, βεβαίως, να αποφευχθούν τα λάθη και η διαφθορά τού παρελθόντος που χαρακτήρισαν τον παλαιότερο αναπτυξιακό νόμο στην περιοχή. Επίσης, το νέο σχέδιο πρέπει να αφορά μια πλειάδα εξωστρεφών και μοντέρνων επενδύσεων και να επικεντρώνεται στον τουρισμό και την βιομηχανική παραγωγή.
- Δημιουργία υποσταθμού αναμετάδοσης των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών. Φαίνεται απίστευτο οι ελληνικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συχνότητες να μην φτάνουν σε όλη την Θράκη και η μειονότητα να παρακολουθεί μόνο τουρκικούς σταθμούς, με φημολογούμενη επιδότηση της δορυφορικής κάλυψης για όλα τα σπίτια από το προξενείο. Το ίδιο ισχύει και με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οι οποίες καλύπτουν το 100% π.χ. της Μυκόνου αλλά απουσιάζουν από αυτήν την ευαίσθητη περιοχή αφήνοντας στα τουρκικά δίκτυα όλη την επικοινωνία. Τι είδους πολιτική είναι αυτή που επιβάλλει τον αποκλεισμό αυτών των ανθρώπων από την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια;
- Επέκταση σχεδίου πόλης της Ξάνθης και της Κομοτηνής ώστε να μπορέσουν να απογκετοποιηθούν οι Πομάκοι από τις ορεινές περιοχές, να κατέβουν προς τα πεδινά και να ενσωματωθούν με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτό θα εξυπηρετούσε και την προοπτική δημιουργίας καλύτερων σχολικών μονάδων, εκτός του ότι θα συμβάλλει στην αστικοποίηση και την πρόοδο του πληθυσμού.
- Η εκκλησία να αναλάβει ρόλο αντίβαρου του τουρκικού προξενείου, παρέχοντας περαιτέρω απροϋπόθετη αρωγή στον τοπικό πληθυσμό.
Στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των παραπάνω πολιτικών θα μπορούσε να βοηθήσει και η συγκρότηση ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, με κανονιστικές αρμοδιότητες και προϋπολογισμό, που θα προσδώσει διάρκεια και συνέχεια στις εφαρμοζόμενες εθνικές πολιτικές.

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Κάποιος θα σκεφτεί ότι όλα αυτά στοιχίζουν. Στοιχίζουν, όμως, πολύ λιγότερο από οτιδήποτε άλλο θα χρειαστεί να κάνουμε στο μέλλον, και είναι σίγουρο το αποτέλεσμά τους. Επιπλέον, τιμούν την ανθρώπινη ζωή και βοηθούν την ευημερία όλων των Ελλήνων πολιτών. Πρόκειται για μια σειρά πολιτικών που ορίζονται ως θετικές διακρίσεις, όπως έγινε στις ΗΠΑ με τους έγχρωμους Αμερικανούς από την δεκαετία τού 1970 και εντεύθεν. Διότι, η νοοτροπία του γκέτο και της κλειστής κοινωνίας που αναπαράγεται σε αντιπαράθεση με τους ευρωπαϊκούς και μοντέρνους κανόνες ζωής, δεν τιμά την χώρα μας και βέβαια δεν βοηθάει ούτε τους ανθρώπους σ’ αυτές τις περιοχές ούτε την εθνική μας ακεραιότητα. Επιπλέον, μέρος αυτών των δαπανών θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από λιμνάζοντες πόρους, αλλά, το κυριότερο, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι όλοι αυτοί οι πόροι θα πάνε εκεί που πρέπει μέχρι το τελευταίο ευρώ και όχι στις τσέπες μεσαζόντων και εργολάβων. Η διαφθορά σε αυτό τον χώρο θαπρέπει να ταυτιστεί με την εσχάτη προδοσία και να αντιμετωπιστεί ως τέτοια.
Είναι σίγουρο ότι οι «εργάτες όλου του κόσμου» έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους. Το ίδιο σίγουρο, όμως, είναι ότι τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον αυτή η διαπίστωση δεν εξυπηρετεί κανέναν εθνικό σκοπό που να αφορά την ειρήνη και την ευημερία του τόπου μας. Ακόμα καλύτερο για όλους μας θα ήταν να υπήρχε ένας κόσμος χωρίς σύνορα και οι άνθρωποι να ζούσαν όλοι ευτυχισμένοι. Αυτές οι ευγενείς σκέψεις ουδόλως βοηθούν, όμως, στην παρούσα φάση την χώρα μας και, παρότι ευγενείς, κινούνται στη σφαίρα του πολιτικού ρομαντισμού. Και εάν, μάλιστα, γίνουν το σημείο αναφοράς της πραγματικής, εμπειρικά νοούμενης, εθνικής πολιτικής, κινούνται μάλλον στην σφαίρα της εθνικής μειοδοσίας. Τούτο διότι, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σε παγκόσμιο και ειδικά σε περιφερειακό επίπεδο, η εφαρμογή πολιτικών με βάση τον ρομαντισμό και -ακόμα χειρότερα- η αδράνεια, θα οδηγήσουν σε εθνική καταστροφή. Η Ελλάδα σίγουρα δεν χρειάζεται ρομαντικές και διεθνιστικές πολιτικές. Το ίδιο σίγουρο, όμως, είναι πως δεν χρειάζεται και τις υπερ-εθνικιστές αντιλήψεις. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τις μεγαλύτερες ήττες στην ιστορία της η χώρα μας τις υπέστη έχοντας σε θέσεις εξουσίας «υπερπατριώτες» εθνικιστές.

Η Ελλάδα για να επιβιώσει μακροπρόθεσμα θα πρέπει να παραμείνει μια κοινότητα αξιών στην οποία να μπορούν να ευημερήσουν όλοι χωρίς εξαιρέσεις, αλλά ως ένα «ενιαίο ελληνικό πράμα». Η επίλυση των εθνικών θεμάτων δεν περνάει ούτε πάνω από μπάρες ούτε μέσα από αριστερίζοντα ή εθνικιστικά λογύδρια, αλλά μέσα από πραγματικές πολιτικές με συγκεκριμένες στοχεύσεις και διάρκεια. Περνάει μέσα από την συγκρότηση ενός νέου, ειρηνικού, πατριωτικού φρονήματος. 

(Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου τού Foreign Affairs, The Hellenic Edition)

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Συνθήκες Μεσαίωνα στην αγορά εργασίας

Μισθοί με κουπόνια αλλά και σε είδος!

Συνθήκες Μεσαίωνα επικρατούν στην αγορά εργασίας με μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων να πληρώνονται όχι μόνο με καθυστέρηση αρκετών μηνών, αλλά σε είδος, ακόμα και με κουπόνια.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", το οποίο παραθέτει στοιχεία από έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

http://endrasi-ste.blogspot.com

Αν συνεχίσεις έτσι...ούτε υγεία δε θάχεις βρε κακομοίρη...!

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, περίπου 1.200.000 εργαζόμενοι αμείβονται με καθυστέρηση από 3 έως 12 μήνες, ενώ είναι διαδεδομένο πλέον το φαινόμενο της αποπληρωμής σε είδος.

Εργοδότες απασχολούν εργαζόμενους καταβάλλοντάς τους ως αμοιβή δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο ή ημερήσια σίτιση ενώ σε πολλές άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεις λιανεμπορίου καταβάλλοην  μέρος του μισθού των εργαζομένων τους με κουπόνια αγοράς τροφίμων και άλλων προϊόντων.

Το φαινόμενο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφηερίδας "Τα Νέα" δεν αφορά μόνο σούπερ μάρκετ αλλά και άλλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που καταβάλουν ως και το 1/3 των μηναιάιων αποδοχών των υπαλλήλων τους με τη μορφή κουπονιών αγοράς τροφίμων από σούπερ μάρκετ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΓΣΕΕ οι εργοδότες προχωρούν σε διάφορες μεθόδους αδυνατώντας να καταβάλλουν τους μισθούς.
Έτσι καταγράφονται τα παρακάτω φαινόμενα:

Μισθός σε είδος: Το είδος μπορεί να είναι η δωρεάν διαμονή σε ένα δημάτιο ξενοδοχείου ή να αντιστοιχεί στην ημερήσια σίτιση που προσφέρει ο εργοδότης έναντι 8ωρης εξαρτημένης εργασίας.
Καταβολή αμοιβής ανά τρίμηνο και όχι μηνιαίως.
Προπσλαμβάνουν νέους και νέες κυρίως κάτω των 25 ετών ακόμα και με μηνιαία σύμβαση 4ωρης απασχόλησης με 180 ευρώ, δηλαδή 2,25 ευρώ ημερομίσθιο.
Μη καταβολή δώρων. Οι συνήθεις μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι εργοδότες είναι να δώσουν σε είδος αντί για χρήμα το Δώρο (τρόφιμα, καύσιμα κλπ) ή να το παζαρέψουν, δίνοντας το μισό ή τμήμα του και υποχρεώνοντας τον εργαζόμενο να υπογράψει ότι το εισέπραξε ολόκληρο.
Περίπου 1.000.000 εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν, όπως επιβάλλει ο νόμος, το επίδομα αδείας.
Αυξάνονται συνεπώς οι περιπτώσεις όπου εργοδότες δίνουν 100 ή 200 ευρώ τον μήνα αντί για μισθό, λέγοντας πως θα καταβάλουν μελλοντικά τα υπόλοιπα.

Πηγή: CAPITAL

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Γιατί αυτοκτονούν οι ηλικιωμένοι

Μειώσεις στις συντάξεις, αδυναμία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης το εκρηκτικό κοκτέιλ της κατάθλιψης.
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την αυτοκτονία του συνταξιούχου φαρμακοποιού στην πλατεία Συντάγματος, Δημήτρη Χριστούλα, που είχε σοκάρει το πανελλήνιο, η διαπίστωση είναι πικρή. Όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι πλέον επιλέγουν τον ίδιο δρόμο. Και λίγοι πια σοκάρονται.



Πριν από μερικές μέρες ένας γέροντας έπεσε στις γραμμές του ηλεκτρικού με κατεύθυνση τον Πειραιά. Στεκόταν στην αποβάθρα του Αγίου Νικολάου. Δε γλίστρησε κατά λάθος. Όταν αντιλήφθηκε πως πλησίαζε το τρένο, εκείνος απλά είπε αντίο με καρφωμένο το βλέμμα στις ράγες.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, εκεί πριν κλείσει ο Μάης, ένας άλλος ηλικιωμένος στο Βόλο έβαλε τέλος στη ζωή του τυλίγοντας γύρω από το λαιμό του ένα χοντρό σκοινί. Το στήριξε στην πυλωτή μιας πολυκατοικίας , ύστερα το τύλιξε στο λαιμό του και τέλος.

Ήταν ο κύριος Κ.Π. Ήταν «ο κύριος Κώστας με το χαμόγελο», όπως τον θυμούνται όσοι τον γνώριζαν και τον αγάπησαν. Ένα «υποστοιχείο» του... προϋπολογισμού για όλους τους υπόλοιπους. Γι' αυτούς που κυβερνούν.
Τον ίδιο μήνα ένας 64χρονος έκανε βουτιά θανάτου από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Είχε ξανανοσηλευτεί εκεί μετά από μία αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας. Εν τέλει προχώρησε σε αυτό που ήθελε να κάνει.

Να βάλει τέλος στη ζωή του.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την αυτοκτονία του Χριστούλα στο Σύνταγμα και πλέον ούτε αυτό μας σοκάρει. Την περίοδο αναισθητοποίησης μιας κοινωνίας, όχι δεν την σοκάρει η οποιαδήποτε είδηση που αναφέρει: «Αυτοκτόνησε ηλικιωμένος».

Τον περασμένο Νοέμβριο ένας 78χρονος έδεσε ένα σχοινί στη μέση του, στερέωσε από τη μία άκρη μία βαριά πέτρα και βούτηξε στην περιοχή Νηές Σούρπης στη Μαγνησία.

Το καλοκαίρι ένας ακόμη γέροντας αυτοκτόνησε με μία καραμπίνα στο σπίτι του στο χωριό Πετεινός στην Ξάνθη.

Σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο του Αγρινίου ένας 70χρονος αυτοκτόνησε. Κι αυτός το Μάιο.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οικονομική κρίση οδηγεί στην αυτοκτονία όλο και περισσότερους άνδρες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πως το εξηγούν αυτό οι επιστήμονες της Σχολής Υγιεινής της Οξφόρδης; Η απώλεια δουλειάς και τα οικονομικά προβλήματα, έχουν σοβαρές συνέπειες στους άνδρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, κάθε διετία το ποσοστό αυτοκτονιών στην Ευρώπη αυξάνεται κατά 6,5%!

Η έρευνα της Οξφόρδης είναι μία από τις επιστημονικές έρευνες που συνδέουν τις αυτοκτονίες με την οικονομική κρίση και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.

Γιατί αυτοκτονούν οι ηλικιωμένοι;


Η οικονομική κρίση, οι βάναυσες περικοπές στις συντάξεις, η αύξηση στις τιμές των φαρμάκων και η μοναξιά της τρίτης ηλικίας είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για πολλούς ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με μία ενδιαφέρουσα έρευνα του γιατρού Χρ. Πωγωνίδη με τίτλο: «Η αυτοκτονία και οι ψυχικές διαταραχές στην Τρίτη ηλικία», μεταξύ άλλων προκύπτει και το εξής συμπέρασμα: «Οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τους φοιτητές. Συχνά είναι κοινωνικά απομονωμένοι. Ο ρόλος που είχαν για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους ως ενήλικες έχει αλλάξει ριζικά».

Και συμπληρώνει στις διαπιστώσεις της έρευνας του ο επιστήμονας Πωγωνίδης πως: «Μπορεί να τους λείπουν τα χρήματα για να κάνουν τα πράγματα που έκαναν παλιά ή που θα ήθελαν να κάνουν. Αλλά αντίθετα από τους φοιτητές, μπορεί να είναι αδύναμοι και σωματικά. Μπορεί να υποφέρουν συνεχώς από πόνους. Συχνά πάσχουν και από κάποια νόσο».

Το προφίλ των σύγχρονων ηλικιωμένων


Σύμφωνα με την έρευνα Πωγωνίδη, υπάρχουν μερικές σοκαριστικές διαπιστώσεις που συνθέτουν το προφίλ τους:
-Αν η υγεία τους είναι καλή, θα επιδεινωθεί
-Αν είναι αδύναμοι, μάλλον δε θα βελτιωθεί η κατάστασή τους
-Αν πονάνε, ο πόνος μάλλον δε θα φύγει
-Είναι πια πολύ γέροι για να αξίζει να σπαταληθούν χρήματα γι' αυτούς σε ακριβές θεραπείες
-Αποτελούν ζημία για τα ασφαλιστικά ταμεία (και για τον φορολογούμενο)
-Αν είναι άρρωστοι πρέπει να μείνουν κρυμμένοι. Δεν θέλουμε να μας θυμίζουν ότι είμαστε θνητοί...

Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται οι αυτοκτονίες

Ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι και το εξής: «Τα περιστατικά αυτοκτονίας σε ηλικιωμένα άτομα αυξάνονται ραγδαία. Από το 1980 η συχνότητα της αυτοκτονίας σε άτομα άνω των 65 ετών αυξάνεται με σταθερό ρυθμό και δυστυχώς οι ειδικοί προβλέπουν ότι εάν δε ληφθούν μέτρα το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί».

Έχει σημασία αυτό αν υπολογίσουμε ότι οι τάσεις αυτές καταγράφηκαν λίγο πριν από το ξεκίνημα της κρίσης.

Αντί να ενδιαφερθεί κάποιος έχει χώσει στον «καιάδα» της οικονομικής κρίσης όσο περισσότερους ηλικιωμένους μπορούσε. Τα αποτελέσματα τραγικά...
Άλλος με την καραμπίνα του, άλλο με ένα χοντρό σχοινί, άλλος με άκουα φόρτε, άλλος πέφτει στις ράγες του τρένου.

Μια αναισθητοποιημένη κοινωνία που πια δε σοκάρεται...

Πηγή:
http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/459750/giati-aytoktonoyn-oi-ilikiomenoi#ixzz34nVtg3lA

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

ΠΟΣΟ Μ΄ ΑΡΕΣΕΙΣ ΤΕΛΕΒΙΖΙΟΝ

Άρθρο του σ. Ευάγγελου Ραφτόπουλου
           
Στη σύγχρονη μικρή οθόνη, το μοναδικό  για πολλούς μέσο διασκέδασης, άτομα  με ιδιαιτερότητες  παρελαύνουν από το πρωί μέχρι το βράδυ σε όλα ανεξαιρέτως τα κανάλια, με μόνο προσόν αυτή την ιδιαιτερότητά τους, ζευγάρια αναλαμβάνουν να μας ψυχαγωγήσουν, εκπομπές παρουσιάζουν την ανωμαλία σαν φυσιολογική και το ομαλό σαν ανώμαλο.


Και οι πολιτικές αναλύσεις δίνουν και παίρνουν.
Άτομα ανίδεα, οσφυοκάμπτες της κακιάς ώρας, δημοσιογράφοι υποταγμένοι στα αφεντικά τους, ρεπόρτες αγράμματοι μας κρατούν συντροφιά, μας ανεβάζουν την πίεση, σκέφτονται και αποφασίζουν πριν από μας για μας, απαλλάσσοντάς μας από την χρονοβόρα και μαρτυρική σκέψη και απόφαση.
Πολιτικοί διαγκωνίζονται για την μεγαλύτερη καναλιακή προβολή, πετάγονται σαν πουλιά από το ένα κανάλι στο άλλο, συγκεντρώνουν ψήφους, καλύπτουν το κενό τους, θαυμάζουν τη ξύλινη γλώσσα τους και τις ασυνάρτητες και βλακώδεις απαντήσεις τους.
Προγράμματα εκπαιδευτικά, έξυπνα παιχνίδια, εξαιρετικές συζητήσεις έχουν υποκατασταθεί από τον Γιώργο, τη Φέη, τον Πέτρο και την Τζένη, τον Φώτη και την Μαρία σε μια ανούσια αερολογία, σε ένα ρεσιτάλ αστρολογίας, μαγειρικής, ονυχοπλαστικής και περιττολογίας.
Ηθοποιοί, γνωστοί από ανόητα σίριαλ γίνονται βουλευτές και υφυπουργοί, μεταγραφές γνωστών και προβεβλημένων τηλεοπτικών αστέρων αδειάζουν τα ταμεία των ιδιοκτητών τους, μη διστάζοντας όμως να ανησυχούν για τον πόνο και την ένδοια των ανέργων και των απολυμένων.
Και συνεχίζουμε να διασκεδάζουμε με μαγνητοσκοπημένα γλέντια, πάλι μέσω τρίτων που χαίρονται ανθ΄ημών, μεθ΄ημών, θεωρούμε τον λόγο και τη τηλεοπτική πληροφορία θέσφατα, την εμφάνιση στη τηλεόραση -έστω και τυχαία- ευλογία, τους παρουσιαστές τους εκλαμβάνουμε σαν υπερμεγέθεις γίγαντες, πανηδονιστές, αδώνιδες και αφροδίτες, ίσους με τον Αινστάιν σε ευφυία.
Στη κακή μας ζωή  η τηλεόραση παίζει ένα ακόμη κάκιστο ρόλο, μας τρομοκρατεί καθημερινά με ένα πλήθος πολέμων, αυτοκτονιών, δολοφονιών, απολύσεων, φόρων, ελέγχων, αποφεύγει συστηματικά ευχάριστες ειδήσεις, αυξάνει τη θλίψη μας και προετοιμάζει -αν δεν συντελεί- τη κατάθλιψή μας.
Όλοι μας λαχταρούμε να περάσουν γρήγορα τα χρόνια, να γίνουμε συνταξιούχοι, να γεράσουμε, ελπίζοντας σε καλλίτερα χρόνια που γνωρίζουμε ότι δεν θα έρθουν ποτέ.
Αλλά είμαστε ελεύθεροι να λέμε ό,τι σκεφτόμαστε.
Μήπως όμως δεν είμαστε ελεύθεροι να σκεφτόμαστε;